Krönika: ”Ekonomin är Obamas huvudvärk”

Den amerikanska statsskulden har ökat med nästen 50 % sedan Obama svors in. Mer än varannan amerikan tycker inte att Obama sköter ekonomin. I fredags konstaterade politiskt oberoende Congressional Budget Office att vita husets budgetförslag för nästa räkenskapsår kommer att öka underskotten. [[Sven Wennerström]] skriver om varför ekonomin är Obamas största huvudvärk och ser en rad missade chanser.

När Obama svors in i januari 2009 var den amerikanska ekonomin i fritt fall. Det talades om en förestående depression. Åtgärden från vita huset och kongressen var att stimulera ekonomin med lånade pengar.

Kanske var det rätt väg att gå. De ekonomiska siffror som nu kommer in är försiktigt positiva. Arbetslösheten sjunker, den totala amerikanska skuldsättningsgraden har minskat med 16 % sedan 2008 enligt McKinsey Global Institute. Tillväxten i ekonomin är förvisso fortfarande minimal, men enligt McKinsey-rapporten följer USA mönstret för en ekonomisk återhämtning.

Vad som saknas är en plan för hur pengarna ska betalas tillbaka. En sådan plan kommer med nödvändighet att innebära tuffa prioriteringar och impopulära beslut. Det har presidenten inte haft lust att diskutera. Den politiska oviljan att ta itu med underskotten har helt enkelt inte funnits hos demokraterna. Misslyckandena radar upp sig:

Den av demokrater kontrollerade senaten har inte lyckats klubba en budget sedan 2009. Presidentens budgetförslag för förra året röstades ner med siffrorna 99-0 i samma församling och i år konstaterar alltså CBO att vita husets ekonomiska planer skulle öka underskotten mer än om de inte lagt några förslag alls. Istället för en budget klubbas kortsiktig finansiering igenom, ofta under hot om stängning av den federala regeringen.

Oviljan att ta i tuffa ekonomiska beslut är svår att försvara och har lämnat vidöppet för presidentens politiska motståndare. Frågetecknen kring åtgärder för underskott och skuld kan till slut bli det som sätter stopp för omval av Obama.

Finns det då skäl att tro att republikanerna skulle göra ett bättre jobb? Svaret är nej och det får bli temat för nästa krönika.

* * *

Sven Wennerström är PR-konsult bosatt i Washington DC. Specialintresse i amerikansk politik och har arbetat i flera amerikanska valkampanjer. Finns på Twitter som @svenwennerstrom.

Kommentera