S över valresultatet

Två nya opinionsmätningar i dag bekräftar bilden av en starkt uppåtgående trend för socialdemokraterna. I Aftonbladet/United Minds mätning får partiet hela 35,6 procent. Enligt Metro/YouGov 34,4. Och i en sammanvägning av flera olika opinionsundersökningar hamnar s en bra bit över sitt senaste valresultat.

Socialdemokraterna tycks ha återtagit positionen som Sveriges största parti. Åtminstone att döma av flera mätningar den senaste tiden. Samtidigt fortsätter huvudmotståndarna moderaterna att backa och ligger nu på eller strax under 30 procent.

I dagens båda mätningar hamnar dessutom både kristdemokraterna och centerpartiet under 4-procentspärren till riksdagen, en bild som delvis bekräftas av Svensk Opinions sammanställning (se illustration ovan) – där kd landar på 3,5 och c på 4,4 procent.

Räknar man om opinionsläget till riksdagsmandat skulle bilden se ut så här:

m 108
fp 21
c 16
kd -
s 124
mp 34
v 23
sd 23

Utan kristdemokraterna får alliansen i detta exempel bara tillgodoräkna sig 145 mandat, vilket inte ens med ett teoretiskt stöd från sd med 23 mandat skulle räcka mot de de rödgrönas 181. Om de tidigare rödgröna samarbetspartnerna de facto är ett regeringsalternativ nästa gång det blir aktuellt återstår dock att se.

Kommentera