Opinionsläget: Fortsatt försprång för de rödgröna

När halva mandatperioden återstår, visar sammanställningen av opinionsmätningar på ett fortsatt ordentligt försprång för de rödgröna – 49,5 procent jämfört med 42,4 procent för alliansen. Ännu större blir försprånget om man räknar om det till mandatfördelning, då kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren.

Men om det är något de två första åren av mandatperioden lärt oss är det att svängningarna i opinionen kan vara både stora och snabba. De senaste veckornas ökade aktivitetsnivå och budskapet från [[Fredrik Reinfeldt]] om behovet av en nystart för alliansen, signalerar att vi kan räkna med fortsatt snabba förändringar i opinionsläget inför valet om två år.

Utmaningen för socialdemokraterna ligger nu i att behålla de sympatisörer som man lockat till sig under våren, även när man kommer att avkrävas sakpolitiska besked. Dagens nivå kring 35 procent är förstås låg med historiska mått mätt, men hög sett till de senaste valresultaten. Den ligger också förvånansvärt nära den maximala elektorala potential som SOM-institutet beräknat för partierna genom att summera väljarnas första- och andrahandspreferenser. Socialdemokraterna får då en maximal potential på 43 procent, vilket kan jämföras med moderaternas 47 procent.

En nystart för alliansens del kommer med största sannolikhet inte bara att ställa krav på sakpolitiska besked från s, utan även sätta ökat fokus på regeringsfrågan. Det kommer att sätta press att markera avstånd till både v och mp för att inte skrämma bort de väljare som det senaste halvåret lockats av [[Stefan Löfven|Löfvens]] näringslivspositiva budskap.

Samtidigt understryker sammanställningen av opinionsmätningar att alliansen har betydligt större problem än Stefan Löfven och de rödgrönas försprång. Kristdemokraterna ligger stabilt förankrade under spärren. Samtidigt har centern under året etablerat sig på en nivå som innebär att de ligger i farozonen att göra kd sällskap.

Opinionsläget

Så här ser då opinionsläget ut för augusti, sett till partiernas sammanräknade stöd samt omräknat till riksdagsmandat:

M 28,5% (105)

Fp 5,8% (21)

C 4,5% (16)

Kd 3,6% (-)

S 34,4% (126)

Mp 9,3% (34)

V 5,8% (21)

Sd 7,0% (26)

Skulle detta bli valresultat så skulle de rödgröna partierna ha majoritet i riksdagen med 181 mandat. Inte ens med ett teoretiskt stöd från sd skulle alliansen kunna få majoritet.

Underlaget kommer från Ipsos (tidigare Synovate), Novus, Skop, Sifo, United Minds, YouGov, Demoskop, Sentio Research och SCB. Alla institut publicerar inte varje månad, vi kommer att uppdatera Opinionsläget efter hand.

Klickbar bild:


Kommentera