Sahlin ställer sig i Palmes skugga

Mona Sahlin i AlmedalenMona Sahlin talade ikväll på hemmaplan. 4000 i publiken, pampar på första bänk och flera gånger avbruten av sina åhörare i spontana applåder. Ändå valde hon att upprepade gånger återkomma till Olof Palme , vars fotografi till och med släpats fram på scenen. Som vi tidigare rapporterat blev Mona Sahlin först ut med konkreta politiska förslag i årets Almedalsvecka (om vi bortser från tjänstecyklar och bolagsskattesänkningar ingen vill ha). Fastighetsskatten ska höjas för de som bor i dyrast hus, och sänkas mest för de som tjänar minst. FRA ska rivas upp och startas om med en parlamentarisk utredning.

(s) riktar med andra ord i år in sig på medelklassväljarna i villa och piratliberalerna, två grupper de fick svagt stöd av 2006, men där missnöjet med regeringen är stort. Mona Sahlin blev också först i årets Almedalsvecka med att diskutera politik ur ett genusperspektiv, och först med att gå till angrepp på sverigedemokraterna. Inga frågor som vinner val, men viktigt att föra politiska samtal kring.

Att Jan Björklund gick till attack i förrgår ignorerade Sahlin. Motståndaren är (m) och Fredrik Reinfeldt , vars regering Sahlin menar missar högkonjunkturen.

Det är de försuttna chansernas politik… ..väljarna gör myteri mot han som kallar sig den bästa skepparen på skutan.

Stora ord, det är som sagt redan valrörelse. Störst applåder fick Mona Sahlin när hon krävde en ny försvarspolitik, då den nuvarande enligt henne tar Sverige rakt in i NATO. ”Regeringen är dålig” sa Sahlin, men att Sverige under den nuvarande regeringens vaktpass når 80%-målet, som Maud Olofsson påpekade igår, hade Sahlin inget att säga om.

Med adress Reinfeldt sa hon vidare att hon visst har massor av erfarenhet av ekonomi, och är beredd att ta strid om ekonomin, men den erfarenheten lös med sin frånvaro ikväll. Det enda vi fick höra om ekonomi var klassiskt (s) -tugg om att bidrag är bra, att generell välfärd är viktigt och att vårdnadsbidraget dränerar förskolan. Med andra ord, öppet mål för Reinfeldt på fredag.

Mona Sahlin upprepade i sitt tal anektoden om att hon gick med i Olof Palme när hon var 11 år gammal, och sedan blev socialdemokrat. Hon citerade även Palme. Sedan pratade hon om Palme. Och om hur viktig Palme har varit. Faktum är att Mona Sahlin har pratat om Olof Palme ända sedan hon tillträdde som partiordförande, och det blir både tjatigt och märkligt. Genom att bokstavligen ställa sig i Palmes skugga får Sahlin säkert cred av gräsrötterna. Vi andra börjar tycka att det är väl tjatigt, och undrar varför hon behöver hålla honom i handen?

Comments

  1. Höjd fastighetsskatt är väl i och för sig inte bara något som kan locka väljare från medelklassen, också lågbetalda_underbetalade klassen, alla som inte har råd att köpa bostäder är en väljargrupp. Kanske enda gången i samhället de har samma värde som alla välförsedda grupper.

  2. Roberth Ström says:

    4000 indoktinerade okunniga personer. Grattis Sverige

  3. Ja hon lovade ju att riva upp FRA-lagen som dom Svenska LIBERALERNA lyckades få igenom Riksdagen. Och så lovade ju hon göra fastighetskatten mera rättvis. Och några 80%
    har nog inte Alliansen klarat av att leverera nu när arbetslösheten stiger och inflation och räntan.

  4. Är det de enda indoktrinerade i Svedala land Roberth? De av ”den andra sorten” kanske är smartare. Men det är inget som man vinner på i längden.

    När de okunniga har tänkt färdig kommer de att känna sig lurade av ”nyliberalerna” eller de ”nya arbetarna”. Egentligen borde de till 50% skylla sig själva, men missnöjet vänder de nog mot dem som vilselett.

    Ingen bra eftersmak när de upptäcker att ”eliten” bland ”de nya arbetarna” har jobbat stenhårt på att skinna dem. Riktigt så här enkelt är det naturligtvis inte, men tillräckligt mycket!

  5. Bror Perjus says:

    Vaddå,vaddå,har Olof Palmes fotografi ”till och med släpats fram på scenen”?! Sahlin får väl ”cred av gräsrötterna” för att hon pratar om Olof Palme, ”vi andra” börjar tycka att det är ”väl tjatigt”, påstår Victor. Men hallå! Vilka ”vi”? Räkna inte in mej! Vi behöver prata ännu mera om de stora i arbetarrörelsens historia, framförallt Ernst Wigforss och Olof Palme som blir allt mer justa, coola och inne, fast dom är döda, eftersom de förstod mer av vår tid än de flesta av dagens politiker. Ung och fräck e bra, men ogenomtänkt valpig jargong e dålit! Så, berätta om Olof du Mona!

    65 år ung o fräck!

  6. Roberth Ström says:

    Bror Perjus du verkar inte veta ett dugg om Palme. Han förstörde skolan. Han ökade skattetrycket enormt. Han ville ha löntagarfonder. Du är 65 år men helt okunnig!

  7. Bror Perjus says:

    Men Ström, han kan han…

    Palme inspirerade till en fri, öppen, antiauktoritär och kreativ skola, utvecklade välfärdssamhället, reformerade arbetslivet, lade grunden för en utveckling för jämställdhet mellan könen, skapade en framsynt miljöpolitik, avslöjade kommunismens och fascismens brutala natur, kritiserade effektivt de imperialistiska krigen i Sydostasien, bidrog till ett närmande mellan israeler och palistinier och Iran och Irak och försvarade kraftfullt fattiga folks intressen. De du, GRABBEN, Ström, har Du nog aldrig hört talas om! Fast han gjorde förstås inte allt ensam, han hade en hel arbetarrörelse bakom sig och ibland framför…

  8. folkpartist says:

    Helt ärligt, vad är det som lockar med Monas ”nya” politik? Allt är ju gammal bidragspolitik. Alla nivåer i systemen som MOTVERKAR arbete ska återställas, inga aktiviteter som stimulerar jobb, företagande, rehabilitering, prova på nytt jobb istället för pensionering och som kastar ut folk som motvilligt fyller 65. Hur finansierar vi framtidens pensioner? Hur klarar vi av det faktum att högst hälften av den arbetsföra invandringen verkligen går till jobb? Skattetrycket kommer ju att behöva bli 10-20%-enheter högre om 10-20 år, och då finns det verkligen ingen ide att varken jobba vitt eller ens ta ett jobb…..Var finns ”arbetarrörelsens” svar på detta…?

Trackbacks

  1. [...] endast slaget av sitt installationstal. Onsdagskvällens tal var hästlängder bättre än förra årets. Och inte en enda gång nämnde hon Palme. Följ kommentarerna till det här inlägget med [...]

Kommentera