Offentligt stöd, en ny politisk trend

[UPPDATERAD] Det har pratats mycket om att vi i Sverige tagit efter amerikanska politiska kampanjmetoder, som mobilisering via sociala medier samt tv-reklam. Men i EU-valet 2009 ser vi också för första gången hur så kallad endorsement börjat bli vanligt.

Endorsement översätts ordagrant till bekräftelse, bifall eller godkännande. Vad det handlar om i det här sammanhanget är att en enskild eller grupp av personer uttrycker sitt offentliga stöd till en kandidat.

Detta är nu inte helt nytt i svenska politiska kampanjer. Inte minst i samband med folkomröstningarna om EU och EMU förekom det frekvent. Men sällan har det varit så påtagligt i partipolitiska sammanhang som i år.

Ett tydligt exempel på en kandidat som offensivt använder andra människors stöd för sin kandidatur, är [[Zaida Catalán]] – femte namnet på miljöpartiets EU-vallista. På sin kampansajt listar hon ”zupporters”; framförallt andra miljöpartister som deklarerar varför hon borde ta plats i Europaparlamentet.

När [[RFSL]] presenterade de kandidater man tyckte var mest hbt-vänliga fanns Zaida Catalán i topp, något hon uppmärksammade i ett pressmeddelande. Där slogs också fast att det därmed var ”tre stora, och inte minst politiskt tunga”, NGO-röster som stödde hennes kandidatur. Sedan tidigare har, meddelades det, [[RFSU]] rekommenderat Catalán som enda miljöpartist som starkast driver frågor om sexuell reproduktiv hälsa och rättigheter. Och även [[Djurens rätt]] hänvisar djurrättsintresserade väljare att kryssa henne.

Också kristdemokraternas [[Alf Svensson]], som står på nionde plats på listan, har fått starkt stöd för sin kandidatur. En rad kända personer vill skicka den förre kd-ledaren till Bryssel, däribland Ny demokratis tidigare partiledare [[Ian Wachtmeister]] och författaren [[Leif GW Persson]]. Bakom personvalskampanjen för Svensson står advokat [[Rolf Åbjörnsson]], som också själv står på kd:s EU-valsedel. Kampanjen stöttas av bland andra frikyrkopastorn [[Stanley Sjöberg]], medieprofilen [[Gert Fylking]] och tidigare vd:n för Svensk Näringsliv [[Ebba Lindsö]], som själv står på kd-listans 12:e plats.

I detta tv-inslag berättar några av personerna bakom kampanjen om sitt stöd:

Även socialdemokraten [[Åsa Westlund]] har tungt stöd för sin kandidatur. Via hennes kampanjsajt kan man hitta publika bilder på Flickr där kända s-namn som [[Jens Orback]], [[Thomas Bodström]], [[Mikael Damberg]] och [[Niklas Nordström]] ses mingla på hennes upptaktsmöte. Och på YouTube finns flera filmer där tunga socialdemokrater berättar varför de kommer att kryssa henne, däribland tidigare statsminister [[Ingvar Carlsson]]:

* * *

Entusiastiska supportrar har rent av låtit skapa en särskild webbsajt för människor som vill berätta varför de kommer att rösta på [[piratpartiet]] i EU-valet.

Trackbacks

  1. [...] twitter, bloggar, facebook och youtube som gäller. Och fenomenet “endorsement”. Sajten makthavare.se uppmärksammar denna nya politiska trende. Importerad från USA [...]

Kommentera