Socialdemokratins djupa splittring

Socialdemokraternas väljare är delade i två tydliga EU-falanger – en motståndare som ser Bryssel och EU-samarbetet som ett otyg och den övertygade, oftast yngre, EU-anhängaren för vilken parlamentet är en naturlig plats för en modern progressiv politik. Det visar en analys av personvalet och valun som makthavare.se gjort.

Inte nog med att [[socialdemokraterna]] fick en örfil som hette duga av storstadsväljarna i Stockholm, Göteborg och Malmö vilket makthavare.se skrivit om i två analyser. Partiet har fortfarande inte lyckats läka den djupa klyfta som revs upp under EG-omröstningen 1994. Sammanställningen av personrösterna ger ett tydligt besked på den punkten.

Åsa Westlund plats 3, Hillevi Larsson plats 4, Evin Cetin plats 5 och Ardalan Shekarabi plats 8.

Slås valresultatet för dessa fyra socialdemokrater ihop fick de totalt 13,7 procent av rösterna eller 105.922 personkryss. Hade Sverige tillämpat ett rakt personvalssystem hade alltså riksdagsledamoten [[Hillevi Larsson]] och kommunalrådssekreteraren [[Evin Cetin]] petat de sittande EU-parlamentarikerna [[Anna Hedh]] (2,7 procent) och Göran Färm (2,6 procent), som kom på plats sex respektive sju när kryssen räknats ihop.

Som Aftonbladets [[Åsa Petersen]] konstaterar så är de fyra alla unga kandidater med tydliga budskap och ambitiösa kampanjer. Men de har ytterligare två saker gemensamt. De kommer från storstadsregioner och de är övertygade EU-vänner, så långt bort från Marita Ulvskogs och Anna Hedhs landsbygdsbaserade EU-motstånd som det bara går att komma utan att kliva över till det EU-dopade folkpartiet.

Hillevi Larsson kommer från Malmö och de övriga tre från olika delar av Stockholms län. EU-parlamentarikern [[Åsa Westlund]] har profilerat sig som en varmhjärtad EU-anhängare som kämpar för en gränsöverskridande miljöpolitik, med sina politiska rötter i det socialdemokratiska studentförbundet. Hillevi Larsson har ända sedan EG-omröstningen 1994 varit en av den unga socialdemokratins allra tydligaste EU-anhängare. Evin Cetin har drivit en EU-positiv kampanj till stöd för det hon kallar pizzasverige, alltså marginaliserade invandrare som inte ges en rimlig chans att ta plats på arbetsmarknaden. Juristen och den före detta SSU-basen [[Ardalan Shekarabi]] tog avstamp i sin bakgrund som gömd flykting och lovade att kämpa för de mänskliga rättigheterna i EU-parlamentet och mot de snabba sms-lånen som han kallar för ett hutlöst ocker. Han ser alltså EU som arena för att stärka de mänskliga rättigheterna stället för ett politiskt problem vilket den andra sidan i partiet gör.

Mot det ska i första hand ställas toppkandidaten [[Marita Ulvskog]], vars politiska profil är den uttalade vänstersocialdemokratiska EU-motståndaren som i folkomröstningar röstat nej till både EG 1994 och Euron 2003, och vars kampanj till stor del byggde på tesen att EU:s fria rörlighet för arbetskraft är att jämställa med människohandel. I sitt EU-motstånd är hon endast övertrumfad av Anna Hedh, som har den skickliga personvalskampanjen som profilerade henne som marginaliserad socialdemokratisk EU-motståndare i förra EU-valet att tacka sin karriär i EU-parlamentet för. Tillsammans fick de två politikerna 25,2 procent av personrösterna, eller 194.610 kryss.

De två kvarvarande EU-parlamentarikerna har en lika tydlig profil. [[Göran Färm]] är antagligen den enskilt skickligaste parlamentariker som socialdemokraterna hittills skickat till Bryssel, och som tidigare arbetat som nära rådgivare till [[Margot Wallström]] i kommissionen. Andranamnet [[Olle Ludvigsson]] från Göteborg fick 6,9 procent av kryssen och har en lång facklig karriär på Volvos Metallklubb bakom sig, vilket per definition placerar honom i Metalls exportorienterade, ekonomiskt sinnade och frihandelsvänliga EU-falang i partiet. Vilken sida de båda hamnar på i den interna socialdemokratiska EU-striden behöver ingen tvivla på.

De två motståndarnas 25,2 procent personröster kan jämföras med de sex anhängarnas 23,2 procent. I SvT:s vallokalundersökning svarade 35 procent av (s)-väljarna att de har en ganska positiv eller mycket positiv inställning till EU, jämfört med 36 procent som svarade att de har en ganska negativ eller mycket negativ inställning till EU.

Siffrorna talar ett tydligt språk. Socialdemokraterna är ett parti splittrat mellan stad och land och mellan ja och nej. Inga lätta hinder att kliva över för [[Mona Sahlin]] och [[Ibrahim Baylan]] i deras försök att återta Rosenbad 2010, eller göra ett bättre EU-val 2014.

Kommentera