Sahlin vill sätta äldre i arbete

Det var en stelbent och milt darröstad Mona Sahlin som mötte pressen i Almedalen under onsdageftermiddagen. Budskapet var att Socialdemokraterna kommer att sätta sysselsättningen bland äldre i centrum.

[[Mona Sahlin]] avvisade varje tanke på arbetsdelning som recept för att möta arbetslösheten. Istället presenterade hon ett antal förslag som syftar till att öka sysselsättningen bland äldre. Målet är att höja den praktiska pensionsåldern, det vill säga öka antalet som vill, kan och orkar arbeta högre upp i åldrarna.
– Skärpt lagstiftning mot åldersdiskriminering kan bli aktuellt.
– Skattesubventioner vid anställning av äldre bör ökas.
– Arbetsförmedlingen, som reformeras genom ett namnbyte till Kompetensförmedlingen, ska inte kunna avstå från att assistera någon på grund av hög ålder.
– De gamla plusjobb som riktades mot äldre bör återuppstå i form av seniorjobb. Tankar på ett anställningsstöd i trakten av 100 000 kronor per år nämndes.
– Ökade investeringar i arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets inspektioner bör skärpas.
– Det gamla kravet att pensioner bör omfattas av jobbskatteavdraget upprepades. Ekonomiska möjligheter att fullt ut göra detta saknas idag, och Sahlin ville inte närmare gå in på genomförandetakten.
Vidare utlovades partigemensamma passager i de skuggbudgetar som oppositionspartierna presenterar i höst. De där beskeden som utlovas i god tid före valet sades idag komma vid [[Socialdemokraterna|socialdemokraternas]] partikongress i höst. När siffror och detaljer i förslagen efterfrågades förklarade Sahlin att detta blott var förslag som kongressen hade att ta ställning till. Den som lever får se.

Trackbacks

  1. [...] Sahlin talade snabbt, säkert och utan att staka sig, till skillnad från dagens pressträff. I pressrummet spekuleras det om att hon gjorde det som ett test för att slippa låta darrig på [...]

Kommentera