Gurkan succéartad introduktion på Almedalsbörsen

PR-konsulten [[Gunnar Fröroth|Gunnar "gurkan" Fröroth]] har skrivit historia på Almedalsindex. Som det första nyintroducerade pappret någonsin gjorde han en succéartad entré och handlades extremt tungt under första dygnets efterhandel. Men Visbybörsen har också skakats av flera försök till kursmanipulationer, visar en kartläggning av veckans handel.

Almedalens finanshaj nummer ett, börsgeneralen [[Joacim Olsson]], som till vardags återfinns på [[Villaägarnas riksförbund|Villaägarna]], kan vara nöjd. Efter en försiktig introduktion under söndagen och måndagen har Visbybörsen stadigt klättrat uppåt. Marknadsplatsen har bevisligen väckt alltfler maktspelares intresse ju senare veckan fortled, vilket återspeglats i en stigande handelsvolym och omsättning dag för dag under Almedalsveckan.

Trots att vissa liberala näringslivsideologer och frihandelsförespråkare totaldissat idén bakom börsen, torde det konstant ökande handelstrycket på marknaden alltså ha bevisat att det finns en efterfrågan på den här typen av innovativa finansiella instrument med tillhörande marknadplats, utlokaliserad till Visby.

Samtidigt kan Makthavare.se rapportera att det förekommit oroväckande försök till kursmanipulationer, som bland annat resulterat i att ung vänsters [[Ida Gabrielsson]] köpstoppats i början på veckan efter att någon aktör, enligt rykten med koppling till landstinget i Gävleborg, gjort ett 20-tal köp under en tidsperiod på två minuter.

Det kan möjligtvis handla om samma aktör som senare under veckan försökt manipulera [[Niklas Wykman|Wykman]] genom att medvetet och planlagt trycka ned kursen i botten via ett extremt säljtryck orkesterat under kort tid. Tydligen handlade det om att det en eftermiddag vid 16-tiden lades 98 säljorder på Wykman från ett och samma nummer, under en och samma minut.

Men enligt vad Makthavare.se:s öra på börsgolvet rapporterat registrerades tydligen enbart tre av dessa order i handelssystemet, vilket indikerar att den unga börsens elektroniska övervakningssystem ändå fungerat tillfredsställande.

Barerna kring Donners Plats har annars varit centrum för ihärdiga rykten rörande Primes vice mingelgeneral [[Elias Wästberg|Elias Wästbergs]] börskrasch. Efter att ha sjunkit med katastrofala 60 procent under första dygnets handel, trycktes han sedan ned till den remarkabla kursen 0 kronor där han sedan stadigt parkerat, vilket rimligtvis kommer resultera i att Wästberg som första värdepapper någonsin placeras på Almedalsbörsens obs-lista.

- Jag kan på strikt teoretisk grund konstatera att det förekommit insiderhandel, konstaterar en luttrad [[Andreas Bergh]], analytiker på Makthavare.se

- Det är någon eller några därute som inte tycker om mig, förklarade Elias Wästberg i en snabb kommentar när han stod i dörren vid Primes eftermiddagsmingel i mitten av veckan och ombads ge en kommentar till kraschen.

Annars har det i syfte att förutspå kommande kursraketer skett ett metodiskt analys- och utvecklingsarbete vars mål är att – genom att korsköra heta namn med kommande arrangemang – prognosticera kommande heta papper, för att Makthavares värdepappersanalytiker ska kunna ge trovärdiga köp och/eller säljrekommendationer i de morgonrapporter som planeras att publiceras löpande innan handeln öppnar på förmiddagen under nästa års Almedalsvecka, under förutsättning att börshandeln då återupptas.

Vi tittar även på möjligheten att förstärka analyssidan med en erfaren teknisk-politisk analytiker vars primära uppgift blir att bidra med korta tradingråd i morgonrapporten.

Ett papper som varit intressant att följa och som gått stark under veckan är [[SKTF]]-basen [[Eva Nordmark]], som handlades upp med remarkabla 103 procent efter en mycket stark insats på ett mingel på måndagseftermiddagen, rapporterar en Rolexklocka hemmahörande i konsultsvängen.

[[MUF]]-basen Niklas Wykman gick också starkt under början på veckan, där en randig kavaj på kullen bredvid Almedalsscenen påpekar att det tydligen fanns en korrelation mellan hans uppgång och att ett gäng med anknytning till moderaternas presstjänst anlänt till ön, men även det köptryck som uppstod under Alliansminglet senare under veckan.

Vart börsen till slut landar när den sista ordern registrerats återstår att se.

- Vi märker att opinionsbildarna nu gör allt för att höja sitt värde. I dag (läs i går) ville till exempel [[LSU]] köpa ett sms-utskick genom Almedalsindex för att promota [[Emma Stark]]. Insider-reglerna är dock lika tydliga som hårda på denna punkt, så där får de hitta nya mobiliserande vägar. Det är stenhårt i toppen och vi ser nu fram emot en rafflande avslutning på veckan, säger börsgeneralen Joacim Olsson.

Kommentera