Mer pengar och återanvända krav

Som Makthavare.se tidigare rapporterat inleds nu säsongen då många partiledare håller sommartal. Först ut var i dag [[Jan Björklund]] som talade i Marstrand.

[[Folkpartiet|Folkpartiledaren]] meddelade att fp inför höstens budgetförhandlingar vill höja statsbidraget till kommunerna under nästa år. Björklund vill också skapa ytterligare minst 10 000 nya platser inom vuxenutbildningen och högskolan.

Observanta politikreportrar kunde dock observera att inledningen på talet var mycket likt det som Björklund höll i Almedalen. Båda inleddes med skrämmande berättelser om utsatta unga flickor i förtryckets Iran. Då som nu avslutades detta med att Björklund slog fast det var ”hög tid att dessa tyranner” ersätts av ett ledarskap som respekterar mänskliga fri- och rättigheter.

Under Almedalsveckan presenterade folkpartiet ett förslag om en ny anställningsform, lärlingsanställning, där unga mellan 16 och 21 år skulle få lägre lön och mer begränsat anställningsskydd än en vuxen. Detta förslag upprepade Björklund i Marstrand i dag, och sa återigen ”något som i Sverige hittills har betraktats som kontroversiellt; Det är bättre att en 20-åring har en lärlingsanställning med låg lön, än att 20-åringen går arbetslös med socialbidrag”.

Jan Björklund tog också på nytt upp fp-kravet om att Sverige ska införa euron.

Skrivna tal har, åtminstone i folkpartiets fall, det sympatiska draget att partinamn alltjämt huvudsakligen skrivs med små begynnelsebokstäver – alltså som vi gör här på Makthavare.se. Däremot får Björklund en anmärkning i vårt eget språktest för ovanan att skriva ihop ”idag”.

Kommentera