Oro och ilska i s-kanslierna

Som Makthavare.se kunde rapportera häromdagen är efter valnederlaget stora organisatoriska förändringar att vänta inom socialdemokraterna. En formell sammanslagning av partihögkvarteret (kallat 68:an) och den socialdemokratiska riksdagsadministrationen är dock inte problemfri – och har redan väckt ont blod.

När Ekoredaktionen uppgav att en sådan sammanslagning inte enbart var motiverad för att möjliggöra ekonomiska besparingar utan också för att ”göra sig av med inkompetens” och ”få in nytt blod”, så citerade man uppenbarligen centralt placerade källor inom socialdemokratin. Formuleringarna fick s-riksdagsgruppledare [[Sven-Erik Österberg]] och partisekreterare [[Ibrahim Baylan]] att gå ut med ett mejl till samtliga anställda på 68:an och riksdagskansliet:

”Med anledning av ryktesspridning om omorganisationen av våra centrala kansliresurser:
På partiledningens och gruppledningens vägnar vill vi till all personal uttrycka vårt avståndstagande från de rykten som sprids om den förestående omorganisationen. Vi har förlorat valet. Orsakerna bakom förlusten kommer att noga analyseras och gås igenom av en kriskommission.
Vi är – som ni alla – djupt besvikna på att någon uttrycker sig nedsättande om personalens kompentens och arbetsinsatser och vi vill härmed markera att vi kraftigt tar avstånd från alla sådana försök att skylla valresultatet på personalens insats.
Vi vet att vi har en mycket lojal och kompetent personalstab som vi verkligen vill värna och stödja. Vi står inför en svår och tuff period där både partiet och riksdagsgruppen till följd av valresultatet och kongressens beslut tvingas till bantningar och förändringar i organisationen. I det läget vill vi från ledningen markera vår uppskattning och respekt för personalen.”

Det har funnits motsättningar mellan de båda kanslierna under en längre period, och stämningen blev rimligtvis inte bättre efter valförlusten och de ekonomiska nedskärningar som blir följden. På partihögkvarteret finns uppfattningen att det är alltför många mellanchefer på s-riksdagsgruppen. På varenda post sägs det i praktiken råda dubbelbemanning.

Konflikterna mellan de två s-kanslierna förefaller inte handla om politik, utan snarare om resurser och – krasst – makt. Är det från partistyrelsen eller riksdagsgruppen socialdemokraternas eftervalsarbete huvudsakligen ska ledas? Är det utifrån partiorganisationen eller riksdagen opinionsbildningen ska ske? Vilka chefer och administrativ personal ska få gå när kanslier slås ihop? Ett annat perspektiv på konflikten är att det finns olika uppfattningar i de fackklubbar som organiserar personalen på s-kanslierna; företrädare för Saco- respektive Handels-medlemmarna tycks se rätt olika på var det finns nödvändig kompetens och var personal i första hand bör sägas upp.

Det finns alltså anledning att vänta ett tufft arbetsklimat inom s ett tag framöver.

Kommentera