(S)-topp slår tillbaka mot rykten

[[Stefan Stern]], socialdemokraternas biträdande partisekreterare avsäger sig allt källskydd för de senaste dagarnas interna maktkamp i socialdemokratin. Stern menar i en e-post till [[Niklas Svensson]] att han på flera punkter blivit felaktigt beskylld i en artikel i dagens Expressen. Makthavare.se kan ikväll publicera hela brevet från Stern.

Expressen presenterar i dag en diger lista på misstag som påstås ha begåtts av [[Mona Sahlin|Mona Sahlins]] närmaste man, Stefan Stern. Han anklagas för att vara mannen bakom petandet av socialdemokraternas förre ekonomisk-politiske talesman [[Pär Nuder]], fiaskot med presentationen av det rödgröna samarbetet hösten 2008. Därutöver ska han, enligt Svensson, legat bakom det Stockholmsutspel som snabbt blev känt som Butler-kampanjen.

Stefan Stern dementerade under dagen uppgifterna i en e-post till Expressen som Makthavare.se i dag kan offentliggöra. Stern förnekar inblandning i så väl petandet av Nuder som Butlerkampanjen. I fråga om hanteringen av Nuders avgång hänvisar han till att Aftonbladets politiska reporter, [[Lena Mellin]], tydligt dementerat att han varit källa till kampanjen. Denna dementi har hon också framfört till redaktionen för Makthavare.se. När det gäller Butlerkampanjen har Makthavare.se tidigare genomfört en kartläggning av bakgrunden till kampanjen. Och det kan nog enkelt fastslås att det var ett lokalt Stockholminitiativ som hade sitt ursprung i de båda Stockholmsdistrikten men också förankrats hos kommunikationsansvariga på partiet centralt. I sitt brev berör inte Stern frågan om sin roll i samband med lanseringen av de rödgröna.

Stefan Stern pekas ofta ut som något av spindeln i nätet i alla rykten som cirkulerat kring socialdemokraterna och dess ledare de senaste åren. Frågan är emellertid om inte just de senaste ryktena mer är en fråga om att Expressen med sin artikel deltar i den frenetiska dragkampen om makt som just nu pågår inom det forna regeringspartiet. Makthavare.se söker Stefan Stern för en utvecklad kommentar, men tillsvidare nöjer vi oss med att publicera e-posten som följer i sin helhet nedan.

Hej Niklas,

I din artikel i dagens Expressen framför du flera saker som jag skulle ha sagt eller gjort. Jag vill direkt dementera.

I artikeln påstås att jag försöker offra flera personer i partiledningen. Det kunde inte vara mer fel. Jag vill därför vara tydlig: jag är ingen källa till de senaste dagarnas angrepp på personer i den socialdemokratiska partiledningen. Eftersom jag inte är någon källa, gömmer jag mig inte bakom något källskydd. Därför ger jag varje journalist mitt medgivande att berätta om jag till dem den senaste tiden angripit eller spridit negativa uppgifter om personer i mitt parti.

Jag har varit delaktig i många politiska processer men hade absolut inte någonting att göra med förslaget om Butler i tunnelbanan. Jag kände inte till förslaget och läste inte texten förrän artikeln publicerades. Vad gäller Nuders avgång har Lena Mellin på Aftonbladet, som var först med nyheten, sedan länge dementerat att det var jag som var Aftonbladets källa.

Med vänlig hälsning

Stefan Stern
bitr. partisekreterare (S)

Kommentera