S-styrelsen avgör Nordströms framtid

[UPPDATERAD] En medlem i Stockholms socialdemokratiska arbetarekommun lämnade, i samband med att ”Primegate-affären” blev känd, in ett krav om att [[Niklas Nordström]] skulle uteslutas. Detta trots att Nordström bor och huvudsakligen är politiskt aktiv i Nacka, som ligger i Stockholms granndistrikt Stockholms län.

[[Olle Burell]], nyvald kommunsekreterare för (s) i Stockholm, uppger nu för Aftonbladet att efter ett möte sent i går kväll har distriktsstyrelsen valt att skicka frågan vidare till partiledningen.

– Alla är lika upprörda som medlemmen över det som inträffat. Partistyrelsen får bedöma om det är grund för uteslutning, säger Burell.

Niklas Nordström vill inte kommentera beslutet men säger till tidningen:

– Jag tror att socialdemokratin behöver fler medlemmar, inte färre.

I en kolumn skriver Aftonbladets [[Lena Mellin]] att uteslutningsärendet är ”en sensation” och ”ett uttryck för de hårdnande falangstriderna inom socialdemokratin”.

* * *

Efter att onsdagskvällens beslut i styrelsen för socialdemokraternas Stockholmsdistrikt blivit känt genom Aftonbladets artikel utbröt en intensiv diskussion parallellt på twitter och facebook, om vad styrelsens beslut att skicka uteslutningskravet vidare till partistyrelsen egentligen innebär.

twitter skriver styrelsens ordförande [[Veronica Palm]]:

Så här hanterar S i Sthlm (eller inte hanterar då det inte ankommer på oss att göra) den sk Primeaffären. http://bit.ly/gh6Lmq

Hon länkar till en text på distriktets hemsida som lyder:

Stockholms socialdemokratiska partidistrikt har mottagit en skrivelse från en medlem med anledning av den så kallade Primeaffären. Partidistriktets styrelse har den 12 januari 2011 behandlat skrivelsen och konstaterat att det enligt partistadgans § 15 är den nationella nivån som har att fatta avgörandet i uteslutningsärenden. Partidistriktets styrelse har därför beslutat att vidarebefordra medlemmens skrivelse till partistyrelsen utan eget ställningstagande.

Ungefär samma tolkning gör (s)-ledaren i stadshuset i Stockholm, [[Carin Jämtin]] på sin facebooksida:

Till skillnad från vad Aftonbladet hittar på så tog Sthlm inte ställning för att Niklas eller någon annan ska uteslutas. Vi kan enligt stadgarna inte ta ställning utan det är partiets Uteslutningskommissions uppgift. Jag tycker inte att någon av dessa personer ska uteslutas ur vårt parti. Men jag är besviken på att man ser det som nödvändigt att få ekonomiskt stöd av Svenskt Näringsliv för att kunna föra en tillväxtdebatt i partiet.

Men denna tolkning stod under förmiddagen inte oemotsagd, kom det snart att visa sig. Både statsvetaren och forskaren [[Peter Santesson]] som twittrar under namnet @inslag (och som ingår i redaktionen på Makthavare.se), och den mångåriga socialdemokratiska ombudsmannen med mera, [[Per Tenggren]] (som titulerar sig själv som stadgebitare), satte sig ned och läste socialdemokraternas stadgar. Som ett svar till Carin Jämtin skriver Per Tenggren i tre kommentarer:

Enl stadgarna kan uteslutningsärenden initieras av s-förening, arbetarekommun, partidistrikt eller av uteslutningskommissionen. Om en s-förening begärt uteslutning behöver således inte arbetarekommunen yttra sig eller skicka ärendet vidare. I det läge vi nu befinner oss i hade det nog varit smartare att inte skicka vidare. Otydlighet tolkas mediemässigt så att det ger mest sensation för pengarna. Där är moderation och besinning bra hållningssätt.

Är det en enskild medlem som skickat skrivelsen så behöver ak bara skicka vidare om man anser att frågan ska prövas. Man bli då enligt stadgarna det organisationsled som initierar ärendet. Är det så det gått till så har rubriksättarna faktiskt rätt.

Paragraf 15, mom 2 lyder ”…Initiativ till uteslutning av medlem kan tas av socialdemokratisk förening, arbetarekommun, partidistrikt eller av uteslutningskommissionen.” Således behöver inte arbetarekommunen behandla skrivelsen, än mindre skicka den vidare utan eget ställningstagande. Dagens mediebild hade man kunnat slippa om man läst stadgarna.

Och på twitter replikerar Santesson till Palm:

@veronicapalm Enskilda medlemmar kan inte ta initiativ till uteslutningsärende enl stadgarna. Således en ren bortförklaring av distriktet.

* * *

Läs mer om Primegate här, här, här och här.

Kommentera